Реакција на изјавите од вчерашната прес конференција на министерот за здравство и претседателот на Комисијата за заразни болести

На вчерашната прес конференција на министерот за здравство, Венко Филипче и претседателот на Комисијата за заразни болести, Жарко Караџовски беше изјавено дека прашањето за јавно приватно партнерство со приватните здравствени установи за поддршка на јавниот здравствен сектор при справување со пандемијата е прашање на „политика и бизнис“.

Потенцираме дека јавното здравје е основно човеково право и не смее да се толкува како прашање кое зависи од политички и бизнис одлуки, особено во услови на пандемијата со КОВИД-19.

Приватните здравствени установи имаат една примарна цел, а тоа е постигнување висок профит при обезбедувањето на здравствените услуги за повисоки цени. Додека пак, целта на јавниот здравствен систем треба да биде подобрување на општото здравје на граѓаните за пониска цена и со повисок квалитет.

Во таа насока, бараме од министерот за здравство да го промени концептот на јавно приватно партнерство, при што договорите со приватните здравствени установи ќе гарантираат дека граѓаните кои ќе добиваат здравствени услуги во приватните здравствени установи нема да плаќаат надомест за добиената услуга. Дополнително, државата нема да плаќа поголем износ од цената на чинење на услугата во јавните здравствени установи, и јавното приватно партнерство ќе се темели на солидарност, висок квалитет и ниски трошоци.

Јавното здравје треба да биде примарен буџетски приоритет, имуно на политички и бизнис интереси и достапно за сите без никаков надомест.

Линк до изјавата: https://www.youtube.com/watch?v=ZcpqQo2RR1g

 

27.10.2020

 

Контакт лице:

Дарко Антиќ

Здружение ЕСЕ

+389 2 3298 295